26 augustus 2020

#EvenVoorstellen: Anna Kaal hoopt dat ontstane inzichten benut worden om onze wereld te verbeteren

Vlak voor de zomer deed de PvdA Amstelveen een oproep om nieuwe kaderleden te werven. We zoeken mensen die zich actief voor onze partij willen inzetten, bijvoorbeeld in het bestuur of bij de verkiezingscampagnes.

Meerdere mensen hebben gereageerd en willen actief worden. In deze rubriek stellen we hen aan jullie voor. Dit keer het woord aan Anna Kaal.

De rol van taal

Anna Kaal (39 jaar) is geboren in Amsterdam en woont sinds tweeënhalf jaar in Amstelveen. Eerder woonde ze ook al in Amstelveen op een gezellige eenheid in Uilenstede. Na haar middelbareschooltijd in Purmerend studeerde ze aan de Vrije Universiteit Engelse Taal & Cultuur en Communicatie- & Informatiewetenschappen. Anna: “Ik vind het heerlijk om met taal bezig te zijn, taal vervult zo’n belangrijke rol in onze samenleving! Na mijn studie heb ik daarom als taalkundig onderzoeker promotieonderzoek gedaan naar metaforen in dagelijks taalgebruik. Veel mensen associëren metaforen met poëzie en literatuur, maar we gebruiken allemaal constant metaforen, simpelweg omdat ze deel uitmaken van ons taalsysteem en omdat we abstracte concepten dichterbij willen brengen. Bijvoorbeeld als we iets willen uitleggen in het onderwijs, in het nieuws, in de politiek…. Als Lodewijk Asscher het heeft over ‘alles uit de kast halen’ om Covid-19 te ‘bestrijden’ dan zijn dat duidelijke voorbeelden van metaforen”.

Mooi beroep

Sinds 2014 is Anna weer terug aan de Vrije Universiteit, als lerarenopleider en vakdidactica moderne vreemde talen. Dat betekent dat ze docenten begeleidt naar hun eerstegraads bevoegdheid. Anna: “ Ik ben blij dat ik werkzaam ben in het onderwijs: het beroep van docent is mooi en belangrijk – je helpt mensen, of dat nou leerlingen, studenten of docenten zijn, hun horizon te verbreden”.

De Dansonderneming

Naast haar baan maakt zij deel uit van De Dansonderneming, een gezelschap voor hedendaagse dans in Noord-Holland met thuisbasis Hoorn. Het is een gezelschap van zo’n 10 dansers die dit naast hun reguliere baan doen; een grote hobby dus. Anna vervolgt: “We staan geregeld in kleine theaters in Hoorn en omstreken met moderne dansvoorstellingen, en ook kindervoorstellingen (zoals Peter en de Wolf en Babar het olifantje). Met Covid was optreden de laatste tijd moeilijk; het is ook heel gek om voorstellingen online (zonder publiek) te doen. Wij hebben het geluk dat we er onze boterham niet mee verdienen, maar ik kan me dus goed voorstellen hoe de cultuursector nu geraakt wordt”.

Mouwen opstropen

De PvdA vertegenwoordigt voor Anna een aantal belangrijke kernwaarden: sociaal, verbindend, proberen  te voorzien in bestaanszekerheid voor iedereen en vechten voor een duurzame samenleving. Anna: “Ik denk dat de PvdA die waarden de afgelopen jaren weer steeds beter uit weet te dragen en daar draag ik graag aan bij. Ik wil me meer voor mijn omgeving inzetten. Ik kan me erg vinden in de manier waarop Obama constant benadrukt welke rol je als burger, als ‘citizen’, kunt innemen: wil je iets doen voor de samenleving? wil je dat dingen anders gaan? Dan moet je je mouwen opstropen en deelnemen. Ik ben blij dat we in een democratie leven waarin je via politieke partijen je steentje kunt bijdragen”.

Samen centraal

Een grote wens van Anna is dat dat mensen geholpen worden hun gedrag stapsgewijs zo te veranderen dat we het klimaatprobleem en ongelijkheid in de wereld kunnen aanpakken. En dat er meer waardering komt voor de voor onze samenleving zo belangrijke beroepen als docenten, zorgverleners, politie, ov-medewerkers, de stadsreiniging, enzovoorts. Anna’s politieke drijfveren komen duidelijk naar boven als ze zegt: “Door Corona lijkt er even een pauzeknop ingedrukt te zijn: vliegtuigen stonden aan de grond, de economische razernij werd even onderbroken… de situatie lijkt een samenleving aan te boren waar ‘samen’ weer meer centraal staat. Ik hoop dat we de ontstane ruimte en inzichten kunnen benutten om onze wereld te verbeteren; ervan leren en het omzetten in iets goeds”.

Blijvend groen

Amstelveen is een heel mooie groene gemeente. Als Anna de deur uitloop heeft ze het prachtige Broersepark om de hoek en ze loopt ook zo naar het Amsterdamse Bos. Met het openbaar vervoer kom je gemakkelijk op verschillende plekken. Anna: ”Ik vind het ook fijn dat ik op de fiets naar mijn werk kan. Ik woon in een fijne buurt (Elsrijk) waar mensen een oogje in het zeil houden en zo nu en dan samenwerken. Heel simpel: de een zamelt beschermende brillen in voor de zorg, de ander biedt een kruiwagen te leen aan. Dat voelt goed”.  

Haar ideale Amstelveen is blijvend groen, met minder vliegverkeer, meer duurzame (en betaalbare) woningen en lekker veel kunst en cultuur.