Door Esther Veenboer op 2 maart 2014

GroenLinks/PvdA: hulp voor Amstelveense kinderen in armoede

De laatste raadsvergadering van deze raadsperiode zijn GroenLinks en PvdA met een voorstel gekomen om Amstelveense kinderen in armoede uit de brand te helpen. In Amstelveen leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Door middel van een kindpakket waarin voorzieningen zitten speciaal voor kinderen, moeten zij in staat gesteld worden om mee te doen in Amstelveen.

Vanuit Den Haag is geld overgekomen naar de gemeenten die zij in kunnen zetten om de bestrijding van armoede bij kinderen vorm te geven. Ook in Amstelveen is dat een probleem. GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar: “Afgelopen week waren veel Amstelveense gezinnen bijvoorbeeld op skivakantie. Hoe leuk dat ook is en hoe goed het ook gaat met veel mensen in onze gemeente, mogen we niet vergeten dat er ook veel gezinnen hier in armoede leven. Bij Amstelveense kinderen is dat zelfs 1 op de 12!”

Daarom hebben GroenLinks en PvdA, samen met de SP, ChristenUnie en uiteindelijk de unanieme raad, een voorstel gedaan voor een ‘kindpakket’: verschillende voorzieningen voor kinderen die in armoede leven, zoals tegemoetkoming in de kosten voor een schoolreisje, de mogelijkheid om een nieuw stel kleren te kopen als het zomer of winter wordt, en toegang tot OV. PvdA-raadslid Esther Veenboer: “Als kinderen bijvoorbeeld niet mee kunnen doen met de normale activiteiten op school, worden ze al vrij snel uitgesloten en dat geeft hen, maar ook hun ouders een flinke knauw in het zelfvertrouwen.”

Eerder was door de PvdA al actie ondernomen om geld voor de bestrijding van kinderarmoede uit te geven en met een plan te komen, maar daar heeft het college van B&W tot nu toe niks mee gedaan. Nu heeft wethouder Koops alsnog de opdracht gekregen om zo snel mogelijk voor het nieuwe schooljaar met een uitwerking van de plannen te komen.

Esther Veenboer

Esther Veenboer

Ik ben sinds 2006 lid van de Gemeenteraad van Amstelveen. Ik ben jurist en gespecialiseerd in het Luchtrecht. Ik werk bijna 21 jaar bij de KLM en houd me daar bezig met wet- en regelgeving op het gebied van security (beveiliging van de burgerluchtvaart) en de vertaling daarvan naar handboeken en kwaliteitscontrole daarop. Opkomen voor

Meer over Esther Veenboer