Het grote Uilenstede-debat! Wat zei Suzanne?

9 maart 2018

Gisteravond mocht ik deelnemen aan mijn eerste echte debat! Wat gaf dat een kick! Het smaakt zeker naar meer! Kon je er gister niet bij zijn en toch benieuwd wat ik heb gezegd? Lees het hier:

One minute pitch

Mijn naam is Suzanne Piet, 22 jaar, student politicologie, 4 jaar woonachtig op Uilenstede en ik sta op de nummer 4 voor de PvdA. Ik ben blij dat we vandaag hier zijn met merendeel jonge kandidaten, want Amstelveen heeft de grootste studentencampus van Noord- Europa en daarnaast nog eens 11.000 jongeren én die moeten vertegenwoordigd worden. Ik wil een eerlijker, socialer en duurzamer Amstelveen en Uilenstede, met dus goede vertegenwoordiging van jongeren.
Ik sta voor een schone campus, met veilige woningen en een vriendelijk karakter. Voor heel Amstelveen zijn duurzaamheid en huisvesting zijn mijn prioriteiten. Ik wil duurzaamheid mogelijk maken voor mensen die wat minder te besteden hebben en ik wil me inzetten voor meer starterswoningen in Amstelveen.
Ik wil een toegankelijk en makkelijk aanspreekbaar persoon zijn, zonder vage politieke praat.
Ik zou dolgraag Uilenstede vertegenwoordigen in de raad, want het kan jonger!

Het griffioen moet alleen worden gebruikt voor activiteiten die studenten cultureel vormen. Oneens.

Ik ben het oneens met deze stelling. Ik vind dat het Griffioen toegankelijk moet zijn voor iedereen, en niet alleen studenten. Ik denk dat het een ontmoetingsplek kan zijn voor verschillende groepen in Amstelveen. Ik denk niet dat het haalbaar is om het alleen voor studenten te laten gelden. Betreft het cultureel vormen denk ik dat er een vraag is naar beiden: zowel cultureel vormende activiteiten als gewoon een leuk avondje niet nadenken. Ik denk dat het Griffioen meer voor studenten kan betekenen als het ook bijvoorbeeld een bowlingbaan en een speelhal aanbiedt. Vanuit financieel oogpunt zal dit ook winstgevender zijn.
Dus ik ben het oneens met de stelling omdat het Griffioen voor iedereen toegankelijk moet zijn, er een mix moet zijn in de mate van culturele vorming en alleen cultureel vormende activiteiten financieel niet haalbaar is.

De wachttijd voor sociale huisvesting moet worden teruggedrongen om de kans van een afgestudeerde student op de woningmarkt te vergroten. Eens.

Ik ben het zeker eens met deze stelling. Het is in de randstad, en ook in Amstelveen heel erg lastig om een betaalbare woning te krijgen. Dit is een probleem wat je niet snel kunt oplossen. Wat je wel kunt doen is blijven vechten voor goedkopere woningen maar ook creatieve manieren zoeken om met deze gespannen woningmarkt om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan micro-woningen, woningen van 30 m2 waar jongeren tijdelijk in kunnen wonen wanneer zij nog niet een duurder huis kunnen betalen. Laten we ons hard maken voor meer betaalbare woonruimte zodat ook jonge starters een kans maken op een toekomst in Amstelveen.

De uitbreiding van Uilenstede moet worden doorgevoerd ter bevordering van de Nederlandse student. Eens.

Ik ben het eens met deze stelling. Om als student in Amsterdam te wonen wordt alsmaar duurder en dan is Uilenstede een uitstekend alternatief om te wonen. Ik wil wel een paar kanttekeningen plaatsen: bij deze woningen moet geen voorkeursregeling van de VU komen, want zoveel vraag is er niet onder eerstejaars VU studenten. Ten tweede vind ik dat de extra studentenwoningen niet alleen moeten gebruikt worden voor Nederlandse studentne. Op het moment wordt een maximum 25% van de studentenwoningen gebruikt voor internationale studenten. Ik vind dat bij extra woningen 25% nog steeds naar interanitoanle studenten moet gaan, door de internationale trend en de toevoeging die het biedt aan Uilenstede. Mijn derde kanttekening is dat er voordat er gebouwd wordt nauwkeurig gekeken moet worden of de voorzieningen wel deze uitbereiding aankunnen. Denk hierbij aan voldoende parkeermogelijkheden voor fiets en auto en of DUWO Onderhoud wel deze extra mensen aankan. Maar als dit alles geregeld is, ja, dan moet er extra gebouwd worden ter bevordering van de Nederlandse student.

Het debat werd geleid door Jerry van Dé Nederlandse Debat club! Veel dank daarvoor Jerry!