1 augustus 2020

# Mooi Amstelveen: Esther Veenboer zet zich in voor gelijkwaardigheid en tolerantie

De zomer is in politiek opzicht meestal een rustige periode. Een mooi moment dus om terug te kijken en stil te staan bij waar we blij van worden.

De raads– en bestuursleden van de PvdA Amstelveen vertellen over hun favoriete plek in de stad en waarom deze plek belangrijk voor hen is. Als eerste het woord aan Esther Veenboer, fractievoorzitter van de partij. 

 

Gelijkwaardigheid en tolerantie

Esther Veenboer is hét gezicht van de PvdA Amstelveen. Zij is betrokken, bevlogen en scherp van de tongriem gesneden. Zij zet zich met alles wat ze heeft in voor de Amstelveense samenleving. Rode draad daarbij is de gelijkwaardigheid van alle mensen. 

Regenboogzebrapad

Esther: “Mijn favoriete plek is het Regenboogzebrapad. Al sinds het begin van mijn raadslidmaatschap, in 2006, heb ik me ingezet voor gelijkwaardigheid van mensen en tolerantie ten opzichte van elkaar”. 

Het Regenboogzebrapad kwam letterlijk op haar pad. Een vriend van haar postte een foto op Facebook van een stad waar er één werd geopend. Esther: “Ik wist meteen: dit wil ik ook in Amstelveen.  

Der Regenbogen

Esther deed vooronderzoek naar eventuele wettelijke beperkingen. Zo mag een Regenboogzebra niet op een echte voetgangersoversteekplaats liggen omdat het Reglement verkeersregels en verkeerstekens voorschrijft dat dat zwart/wit moet zijn. Ze kwam uit op het Stadsplein. Onder Der Bogen. Hoewel de meningen over de zwarte boog van Armando verdeeld zijn, leek haar dat een mooie plek om de zebra onder vandaan te laten lopen. In de motie die ze indiende (met als titel “Der Regenbogen”) had ze een prachtig plaatje gefotoshopt waar je het zebrapad zag liggen onder het beeld vandaan. De eerste motie in Amstelveen voorzien van een foto, trouwens. De motie werd aangenomen, de uitvoering kon beginnen.  

Feestelijke opening

Om verschillende redenen kon het zebrapad niet op die plek worden gerealiseerd, maar wel op de oversteek tussen Binnenhof en Rembrandthof in het Stadshart. Esther: “ Op 29 november 2016 heb ik,  samen met Ellie Lust, het zebrapad mogen openen. Toenmalig burgemeester Mirjam in ’t Veld en toenmalig wethouder Maaike Veeningen deden mee En, heel eerlijk, is dit eigenlijk ook een veel betere plek, want iedereen loopt er over heen van het ene naar het andere deel van het winkelgedeelte. Precies wat de bedoeling is”. 

Tolerante stad 

De regenboogzebra staat symbool voor een tolerante stad waar iedereen welkom is ongeacht aard en overtuiging en ongeacht van wie je houdt. Een passend symbool om even bij stil te staan aan het eind van deze Pride week 2020 (25 juli t/m 2 augustus). Een symbool ook voor de inzet van de PvdA Amstelveen in de politiek en de samenleving.