18 november 2020

Omdat ik het verdien! Wat doet voorzitter Anna Kaal met 300.000 euro?

Omdat ik het verdien is een actie van Europarlementariërs Agnes Jongerius en Vera Tax om de loonkloof te dichten. Nederlandse vrouwen verdienen nog steeds bijna 15% minder dan hun mannelijke collega’s. Hoewel het verboden is om vrouwen minder te betalen dan mannen voor hetzelfde werk, gebeurt dat dus nog steeds. Door deze enorme ongelijkheid lopen vrouwen tot wel 300.000 euro mis! Dat is een hoop geld. Wat zou jij daar mee doen? We vroegen het aan Anna Kaal, sinds kort voorzitter van onze afdeling.

Voorzichtig antwoord

Anna: “Vooropgesteld wil ik zeggen dat ik deze vraag met enige voorzichtigheid beantwoord. Misschien moet ik het anders verwoorden: ik denk dat ík de 300.000 euro niet verdien. Waarom? Omdat ik denk dat ik zelf geen last heb van een loonkloof. Ik heb het grootste deel van mijn werkende leven tot nu toe in het hoger onderwijs gewerkt; ik werk als universitair docent, lerarenopleider, omdat ik dat een heel mooi werkveld vind. Ik zit op een plek waar ik genoeg groeimogelijkheden ken, ik heb een vast contract en verdien, voor zover ik weet, net zo veel als mijn directe collega’s, mannen en vrouwen. Ik werk niet fulltime, maar 0,8 fte; die keuze heeft niet te maken met, bijvoorbeeld, zorg voor kinderen, maar vooral met omgaan met de hoeveelheid werk…een werkdruk die iedereen aan de universiteit ervaart”.

Blinde vlekken?

Anna vervolgt: “Dat betekent trouwens absoluut niet dat ik vind dat we de loonkloof en beloningsdiscriminatie (verschillen in loon voor hetzelfde werk) niet serieus moeten nemen. Onderzoek laat duidelijk zien dat beide wel degelijk bestaan, ook in de academische wereld. Wie weet kent ook mijn werkplek blinde vlekken. Ik vind het voorbeeld van financieel dienstverlener APG, dat intern onderzoek liet doen, wel mooi. Daar bleken vrouwen in gelijke functies minder te verdienen; vervolgens werden er correcties doorgevoerd. Ik kan me trouwens voorstellen dat er niet alleen tussen mannen en vrouwen verschillen zijn in beloning; hierover zouden we meer te weten moeten komen”.

Wat doet Anna met 300.000 euro?

Wat zou er dus moeten gebeuren met 300.000 euro? Anna’s antwoord is dit: “Ik zou onderzoek naar de loonkloof willen financieren. Dat, en een deel van het geld doneren aan een mooi doel, zoals het steunen van onderwijs voor meisjes in armere landen”.

Meer weten over deze actie?

Wil je meer weten over deze actie? Kijk dan op www.omdatikhetverdien.nl. Daar kun je ook zien op welke manier je de actie kunt ondersteunen of onder de aandacht van anderen kunt brengen.