Politiek actief zijn is een feestje in Costa Rica! 

6 februari 2018

Twee weken mocht ik reizen door het prachtige land Costa Rica. De vogels, luiaards, apen en leguanen maken hier deel uit van het straatbeeld. Het landschap is overwegend tropisch, met veel regen aan de oostkust en droogte aan de westkust. Het is een land van 51.000 km2 met vijf miljoen inwoners, waarmee het 10.000 km2 groter is dan Nederland. Niet alleen de gevarieerde natuur viel me op, er vonden op 4 februari namelijk verkiezingen voor het presidentschap en de plaats, en geloof me, dat leeft! Graag deel ik met jullie wat de politieke situatie is, wat wij kunnen leren van hun stijl van campagnevoeren en wat de uitslag is van hun verkiezingen.

Vier jaar lang sociaal-democraten aan de macht
In 2014 nam Luis Guillermo Solís het presidentschap over van Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke presidente in de Costa Ricaanse geschiedenis. Solís won overtuigend, doordat hij weinig concurrentie had. Zijn opponent Jonny Araya stopte namelijk zijn campagne toen duidelijk werd dat Solís zou winnen. Solís is van de Citizens’ Action Party, de centrum-linkse sociaal-democratische partij. De partij is onze zusterpartij omdat ze, net als de PvdA, lid zijn an de Progressive Alliance, de sociaal-democratische alliantie op wereldniveau.
Solís won door de belofte te doen corruptie aan te pakken en de sociaal-economische ongelijkheid te verminderen. Afgelopen jaren heeft hij de belastingontduiking van grote bedrijven aangepakt en gevochten voor de rechten van de LGBT-community. Het schijnt dat hij op national LGBT-day een regenboogvlag liet ophangen aan zijn presidentshuis.
De belofte om corruptie tegen te gaan is nog niet helemaal gelukt. Veel mensen waarmee ik praatte weigerden te stemmen omdat ze de politici niet vertrouwen, “het zijn geldpakkers” werd mij verteld.

De Costa-Ricaanse campagnestijl
De verkiezingen leven in Costa Rica. Het is een feestelijke gebeurtenis die terug te vinden is op elke hoek, in elk gehucht. Of we nou midden in de jungle waren, in een klein plaatsje aan de kust of in de grote stad, overal is te zien wat je te kiezen hebt. Door middel van billboards en spandoeken langs de kant van de weg willen de lokale politici aandacht trekken. De keuze voor de lokale verkiezingen is ook beperkt, er zijn ongeveer 4 partijen om uit te kiezen. Elke partij is dan ook herkenbaar aan specifieke kleuren: rood blauw staat bijvoorbeeld voor de sociaal-christelijke kandidaat Piza, één van de kanshebbers voor het presidentschap. Dit wordt niet alleen doorgetrokken in de billboards en vlaggen, maar jong en oud dragen ook t-shirts met deze kleuren.
Rondom de stemlokalen worden partytenten opgezet waar met vele ballonnen, families bij elkaar komen en een drankje doen in hun opvallende shirtjes. Als je naar die mensen kijkt zou je bijna denken dat politiek actief zijn een feestje is!

Een onduidelijke uitslag
In Costa Rica is er een aandeel van de stemmen nodig van 40% om gekozen te worden als president. Geen van de kandidaten is dat in deze eerste ronde gelukt, waardoor er op 4 april een tweede ronde wordt gehouden waarin de twee kandidaten met de hoogste percentages het tegen elkaar opnemen. De sociaal-democraten zijn nog in de race. Carlos Alvarado neemt het op tegen de rechts-conservatieve Fabricio Muñoz. Muñoz staat nu nog 3% procent voor op Alvarado, maar er kan in twee maanden nog veel gebeuren. De sociaal-democraten uit Costa Rica zullen hun best gaan doen om de verkiezingen te winnen, net als hun Amstelveense collega’s van de PvdA.