19 juni 2021

Amstelveense Shalom Verklaring ondertekend

Vrijdag 18 juni hebben negen fracties van de gemeenteraad, na lange tijd van voorbereiding en uitstel door Corona, de Amstelveense Shalom Verklaring ondertekend. Een verklaring tegen antisemitisme en voor verbinding.

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap, kerkgenootschappen, de nationaal coördinator Antisemitisme Bestrijding en de voorzitter van het Centraal Joods Overleg mocht Esther Veenboer, fractievoorzitter van de Amstelveense PvdA, het woord nemen. Veenboer is één van de initiatiefnemers van de verklaring.

Zij sprak onder andere de volgende woorden:

Er bestaat een beeld van de invloedrijke jood die aan de touwtjes van de marionetten op het wereldtoneel trekt. Dit zien we vaak terug in spotprenten, zoals recent in de Volkskrant van Maurice de Hond. Een hardnekkig beeld dat vaker wordt gebruikt, In dat beeld wordt voorbijgegaan aan het stelselmatig vervolgen, discrimineren en uitsluiten van joden door de eeuwen heen, met als tragisch dieptepunt de Shoa in de vorige eeuw.

Hoewel het in Amstelveen, met de grootste joodse gemeenschap van Nederland, lijkt mee te vallen, vinden ook hier antisemitisme gerelateerde incidenten plaats. Daar zal ik me altijd tegen verzetten. Ik zal waken dat die relatieve rust in Amstelveen blijft bestaan. Daar kunt u op rekenen, dat is waarom ik hier sta, dat is waarom ik deze verklaring met heel mijn hart onderschrijf en onderteken.

Voor mij gaat het om respectvol met elkaar omgaan, verdraagzaamheid en solidariteit. Met het ondertekenen van de verklaring is het daarom nog niet af. het is eerder een belofte om altijd waakzaam te blijven en me uit te blijven spreken tegen onverdraagzaamheid en ongelijkwaardigheid. Ik keur elke vorm van discriminatie en uitsluiting af en zet me vol overgave in voor een inclusieve maatschappij.