Gemeente Amstelveen gaat zelfstandigen en ondernemers met schulden versneld helpen
In Nederland heeft ruim 8 procent van de huishoudens problematische schulden. Meestal gaat het om mensen die langere tijd achter elkaar in armoede leven. Vooral huishoudens met een laag inkomen en opgroeiende kinderen komen maandelijks geld tekort. Het risico om in de schulden te komen is dan groot. Omdat die ene uitgave toch echt noodzakelijk was. Of omdat elke maand een klein beetje te weinig uiteindelijk oploopt tot een groter tekort. Waardoor bijvoorbeeld de huur of de energierekening niet betaald kan worden. En dan kan de ene schuld zich zomaar op de andere stapelen.
Vicieuze cirkel
Mensen met schulden kunnen verstrikt raken in een vicieuze cirkel. Het kan leiden tot problemen met werk, gezondheidsklachten en tot sociaal isolement. Schulden kunnen ook plotseling ontstaan. Bijvoorbeeld door het verliezen van je baan. Of door een echtscheiding. Zeker in de afgelopen maanden, door de gevolgen van corona en de getroffen maatregelen om het virus te bestrijden, zijn veel mensen in een heel vervelende financiële situatie terecht gekomen. Totaal onverwacht. Hadden zij begin dit jaar nog een succesvolle onderneming of deden zij het prima als zzp-er, ineens ziet de wereld voor hen er heel anders uit.
Zelfstandig ondernemers in de problemen
Op het hoogtepunt van de lockdown in het voorjaar waren er in Amstelveen bijna 3000 aanvragen voor financiële bijstand van zelfstandig ondernemers. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Veel zelfstandigen hebben namelijk wel problematisch inkomensverlies, maar verdienen ondanks dat meer dan 1050 euro per maand, waardoor zij geen recht hebben op de TOZO-bijstand. Maar wel degelijk in ernstige problemen kunnen komen.
Lokaal coronafonds
Daarom is er in Amstelveen sinds kort een lokaal corona noodfonds, waarmee juist deze groep versneld geholpen kan worden. De gemeente heeft de mogelijkheden voor schuldhulpverlening aan ondernemers en zzp-ers uitgebreid en mensen in dienst genomen die de juiste expertise hebben om deze groepen te helpen. Ondersteuning voor de ondernemers en tegelijk kunnen de negatieve maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis beperkt worden. Het aanvragen van schuldhulpverlening is gratis en vrijblijvend.
Wethouder van Ballegooijen: Klop aan bij de gemeente
Alle reden dus om aan te kloppen bij de gemeente als je als ondernemer schulden hebt en er zelf niet uitkomt. PvdA wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “Schuldhulp voor zzp-ers en andere ondernemers is extra lastig omdat hun inkomen niet elke maand hetzelfde is. Voor de wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening moeten we bij de schuldsanering iemands maandelijkse ‘afbetaalcapaciteit’ bepalen. En dat is dus lastig. Daarnaast moeten de levensvatbaarheid van de onderneming of juist de groeimogelijkheden worden bekeken. Misschien is het wel beter om ermee te stoppen en iets anders te gaan doen. Of juist het tegenovergestelde: misschien moet je juist meer investeren om nog meer winst te maken. In dat geval is bijvoorbeeld een extra lening van de gemeente mogelijk”.
Schuldsanering kan de onderneming weer gezond maken
Marijn van Ballegooijen vervolgt: “Zoals altijd geldt ook hier: hoe eerder we erbij zijn, hoe makkelijker de schuldsanering zal zijn. Maar ondernemers staan erom bekend dat zij niet graag om hulp vragen. Meestal een prachtige eigenschap, maar de keerzijde van deze zelfredzame mentaliteit is dat we ondernemers pas zien als de schulden uit de hand gelopen zijn. Onze oproep is dan ook vooral: kom praten met de gemeente als je je zorgen maakt. Met hulp van de gemeente is ondersteuning bij schuldsanering en het financieel gezond maken van de onderneming mogelijk. Zo kunnen we samen de economische gevolgen van corona de baas worden!”.