Door op 3 februari 2014

Inspiratie: participatie is meedoen

Nog 45 dagen! Afgelopen week sprak ik over dankbaarheid en inspiratie na gesprekken in Keizer Karelpark met bewoners. Deze week besefte ik dat participeren wel heel veel betekent!

Zaterdag was ik in Nieuw-Vennep en sprak met partijgenoten uit de gehele regio over de decentralisaties en de zorgen voor de zorg! Op de terugweg plaatste ik de mooie voorbeelden van Loes Ypma ( Tweede-Kamerlid voor de PvdA ) in een breder perspectief. Het ging over het Samen voor Amstelveen, over de zorg, over voorzieningen die onder druk staan, over familie, buren, vrienden, over delen en over het meedoen in de maatschappij, het participeren.

En terwijl ik met een heleboel fijne gevoelens -en dat over een moeilijk thema- naar huis reed  over wat ik allemaal wil gaan doen in Amstelveen en in gedachten langs pers en partijprogramma presentaties ging  werd ik me steeds meer en meer bewust van dat ene woord: ”participatie”. Weten we wel wat dat betekent? Bedoelen we wel hetzelfde?

En zo kwam ik thuis, en ging op zoek, wat is participatie?

Participatie staat voor meedoen. Daarmee is het een containerbegrip en leent het zich voor uiteenlopende invullingen. Meedoen door mensen te ontmoeten, meedoen door werk te hebben, meedoen door niet uitgesloten te worden, meedoen door te kunnen wonen, meedoen door voor elkaar te zorgen, meedoen door een beetje op de natuur te letten. Het is zo makkelijk, en toch zo ingewikkeld.

Even later ging de uitnodiging voor onze campagneaftrap komende zondag in P60 op het Stadsplein eruit. Ook dat is meedoen! Iedereen is welkom. We gaan het hebben over de woningmarkt. Goed, veilig en fijn kunnen wonen is ook een onderdeel van het participeren. Dat op deze zondag geweldige sprekers komen zoals Gerjoke Wilmink, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, en Pim Hogenboom, directeur strategie van woningcorporatie Eigen Haard. En Ed Groot, Tweede-Kamerlid, die de landelijke sociaaldemocratische koers en context zal schetsen, geeft aan dat ook zij graag meedoen, graag participeren. Participeren als in meedenken.

Dat ik dan tot slot ook mijn zegje mag zeggen maakt me blij. Ik participeer ook!

En oh ja, over dat wonen? Ik heb nieuws, ik ben eruit! De partij en ik hebben een hele duidelijke toekomstvisie over Amstelveen en een nog duidelijkere woonvisie! Kom zondag naar ons toe en luister hoe ik namens de PvdA dit geluid wereldkundig zal maken.

Grote woorden? Nee, zolang wonen “slechts” een stukje is van  participeren, en we daar dagelijks zo makkelijk over spreken is het geen moeite om dit nieuws met jullie allen te delen! Dat is ook participeren!

Tot zondag!

Ik -Jeroen Brandes- van de PvdA, samen met Wij van de PvdA. Samen voor Amstelveen!