Raadslid Rosalie Bouwman over de toekomst van het Cobra Museum

25 november 2023

Een doorstart van het Cobra Museum; het lijkt te gaan lukken! Het is en was niet makkelijk om als raadslid van Amstelveen en als kunst en cultuurliefhebber zo kritisch te moeten zijn op de huidige bedrijfsvoering en plannen van het Cobra Museum. Een opluchting overvalt me bij het collegevoorstel en het convenant dat is ondertekend door de gemeente en het museum. Over het voorstel wordt aankomende week, 29 november, gestemd door de gemeenteraad. Terugkijkend naar het raadsdebat 15 november zie ik de stemming rooskleurig in. Het ziet er namelijk naar uit dat een flink deel van de raadsleden door wil met een museum.

Het Cobra Museum heeft het wat mij betreft erg bont gemaakt – zo bont dat ik geen vertrouwen meer had in de toekomst van het museum. Ik heb me maandenlang vele uren verdiept in de beleidsplannen, ik heb expertise en advies ingewonnen, ik heb vele afspraken, telefoontjes en gesprekken gevoerd met het museum, de gemeente en de museale sector in het algemeen. Maar ik moest tot de conclusie komen dat het huidige museum niet voldoende in staat is tot gewetensvol beheer om levensvatbaar te zijn. Tegelijkertijd ben ik mij blijven inzetten voor een Plan B. In de eerste plaats door het museum zelf extra tijd te geven voor een Plan B, dat werd het Masterplan Samenspel. Dit plan bleek allerminst overtuigend. Na de kritiek die werd geuit in het raadsdebat van 15 november hebben ik en de andere woordvoerders kunst en cultuur gezegd te hopen op een Plan B vanuit het college, dit is gebeurd. Er ligt nu een plan voor een doorstart.

Ik heb als raadslid de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met het gemeentebudget. Die taak neem ik serieus. Tegelijkertijd heb ik als raadslid de verantwoordelijkheid te investeren in kunst en cultuur; een museum is per definitie niet winstgevend. Natuurlijk zou het pijn doen dit mooie museum te sluiten, ook mijn (PvdA) achterban houdt van het museum en ik ontvang al weken vele bezorgde berichten (p.s.: blijf die vooral sturen want zo weet ik wat er leeft!); iets afbreken is zo gedaan, iets opbouwen duurt een stuk langer. Het Cobra Museum bestaat sinds 1995 en heeft laten zien dat ze oog hebben voor kwaliteit en in staat zijn tot intelligente presentaties. In de toekomst moet er ruimte zijn voor het dwarse, het onbekende, het vernieuwende en het rebelse. Een stad als Amstelveen moet wat mij betreft investeren in moderne kunst. Daar twijfel ik niet over. Tegelijkertijd zal ik nooit zomaar alles omarmen omdat het kunst en cultuur is, of omdat ik houd van musea. Realistische begrotingen en gewetensvol beheer zal ik altijd meenemen in mijn afwegingen. Nu en in de toekomst.
Ik hoop dat er nog vele mooie tentoonstellingen komen in het Cobra Museum.