Jeroen Brandes over verwijsindex MULTIsignaal

9 augustus 2017

Jeroen Brandes, wethouder Jeugd & Jeugdzorg in Amstelveen, is helemaal om. Sterker nog de verwijsindex MULTIsignaal is een onmisbaar instrument in de jeugdhulp, vindt hij. 

Het positieve oordeel van Brandes heeft alles te maken met de nieuwe aanpak die de afgelopen jaren in Amstelveen is gerealiseerd. Er is maar één loket: het Amstelveenloket voor alle vragen over wonen, welzijn, zorg, werk & inkomen, schuldhulpverlening en jeugdhulp. Het Amstelveenloket heeft nauw contact met het sociaal team waar mensen met meer complexe problemen naartoe worden verwezen. De verwijsindex sluit perfect aan bij deze manier van werken, aldus Brandes. De verwijsindex zorgt er immers voor dat professionals uit zorg, onderwijs, welzijn en jeugdhulpverlening elkaar snel kunnen vinden als een van hun pupillen zorgen baart.

‘Soms vraagt iemand waarom met onze integrale aanpak signaleren in de verwijsindex nog nodig is’, zegt Brandes. ‘Mijn antwoord is: inderdaad spreken de verschillende hulpverleners elkaar vaak, maar niemand heeft altijd alle dossiers van alle kinderen paraat. De verwijsindex blijft een belangrijk hulpmiddel. Ook om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren!’ In Amstelveen is afgesproken dat alle kinderen en jongeren die in het sociaal team worden besproken, automatisch worden gesignaleerd in de verwijsindex. Voor andere professionals, bijvoorbeeld de leerplichtambtenaren, maakt Amstelveen standaardisaties zodat altijd duidelijk is wanneer signaleren aan de orde is.

Brandes heeft alle vertrouwen in de combinatie van de integrale aanpak en de verwijsindex. ‘Natuurlijk moeten we zorgvuldig zijn. Kijken naar de privacy. Wat moet je willen en wat niet meer. Maar ik vind dat we ook moeten dúrven. Kinderen en jongeren verdienen dat. Ons doel is geen enkel kind te missen.’