PvdA wil huisjesmelkers buiten de deur houden

16 november 2019

PvdA wil huisjesmelkers buiten de deur houden

In Amstelveen worden steeds meer kamers verhuurd. Het huren van een kamer kan, als tijdelijke oplossing, een prima alternatief zijn voor wie niet meteen een normale woning kan vinden. Ook voor studenten met een klein budget is het vaak een uitkomst. Toch gaat er regelmatig wat mis: overlast voor omwonenden, of huurders die in de problemen komen door het gedrag van sommige verhuurders: huisjesmelkers. PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch: “De PvdA komt op voor kamerhuurders. Ook zij moeten zeker kunnen zijn van prettig en betaalbaar wonen.”

Vanaf januari dit jaar gelden er in Amstelveen nieuwe regels voor kamerverhuur. Er is nu een vergunning voor vereist. De afgelopen tijd is daardoor een enorme stroom aan vergunningaanvragen op gang gekomen, dit is goed te zien op de gemeentepagina van het Amstelveens Nieuwsblad. Eerder werd hierover al in diverse media bericht, waarbij werd gemeld dat de Gemeente hierdoor niet verrast is. Sinds dat moment is de stroom aanvragen doorgegaan.

Problemen door te grote aantallen huizen met kamerverhuur dicht bij elkaar worden voorkomen door de regels waar de Gemeente aan toetst: binnen een straal van 50 meter van de woning mag geen andere woning met kamerverhuur zijn en in appartementencomplex mag niet meer dan 10% van het pand als kamers verhuurd worden. Ook zijn er bijvoorbeeld eisen om geluidsoverlast tegen te gaan. Regels over omgang met huurders zijn er echter niet.

PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch: “Waar de PvdA zich zorgen over maakt is het gedrag van huisjesmelkers. Die maken misbruik van de krapte op de woningmarkt”. In de media is regelmatig te lezen over slechte dienstverlening, achterstallig onderhoud en veel te hoge huren bij kamerverhuur. Dit wordt momenteel nog niet meegenomen in de beoordeling van vergunningaanvragen. De PvdA heeft daarom vragen gesteld aan de wethouder. PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch: ”Wij vinden het belangrijk dat kamerhuurders beschermd worden tegen malafide huisjesmelkers.”